Column Janine

Columns Janine Veldhoven

Elke maand schrijft Janine Veldhoven een column die betrekking heeft op een gebeurtenis, een aankondiging of zomaar iets wat binnen het bedrijf plaats heeft gevonden en wat de moeite waard is om te delen met u. Veel leesplezier!

Glazen tafel

Column Janine

Glashelder

Wie denkt aan glas in het interieur komt al snel op glazen salontafels uit. Enkele jaren geleden verkochten wij verreweg de meeste salontafels in een glazen uitvoering; Op dit moment ligt dat toch anders. In de woonbladen treft u op dit moment veel hout, keramiek, natuursteen en lak en zijn de glazen salontafels toch een beetje ‘uit’. Persoonlijk vind ik dat wel een beetje jammer.

Nu hoor ik in de zaak vaak een aantal argumenten waarom een glazen tafel in eerste instantie niet de voorkeur geniet. Sommige terecht, maar andere zijn met een goed advies zeker te ontkrachten. Maar eerst iets over de productie van glas voor toepassing in uw interieur.

Glas wordt bereid uit gesmolten zand, kalk en soda. Daarbij komen nog dolomiet, aluinaarde en overige grondstoffen (tezamen ca 6%) die nodig zijn om het glas te kunnen produceren dat u daadwerkelijk in huis heeft. In de meubelindustrie wordt vrijwel uitsluitend floatglas gebruikt. Deze naam is ontleend aan het procedé voor de productie van hoogwaardig glas, waarbij het gesmolten materiaal in een ondiep bad van gesmolten tin wordt gegoten. Het glas blijft drijven op het tin, verspreidt zich en vormt een gelijkmatige laag. Afhankelijk van dedikte van het gebruikte glas en de constructieve eisen die er aan het meubel worden gesteld wordt al dan niet gekozen voor gehard glas. Gehard glas heeft als meest opvallende kenmerk dat het bij breuk uiteenvalt in een groot aantal relatief onschuldige glasscherven hetgeen de veiligheid vergroot.

Tegenwoordig wordt er ook veel extra helder glas (ook wel optiwhite genoemd) gebruikt. Dit glas is aanzienlijk minder groen door het zeer lage ijzeroxidengehalte. Wanneer je hier bijvoorbeeld een wit papier onder houdt blijft het ook wit. Extra helder glas betekent echter niet dat dit glas kleurloos is; De randen blijven iets lichtblauw/groen. Ook gesatineerd en keramisch gelakt glas (kleur!) wordt tegenwoordig veel toegepast.

Glas is naast veilig ook gemakkelijk in onderhoud en bestand tegen hitte, lastige vlekken etc. De (klein-)kinderen kunnen ongeremd hun gang gaan met lijm, viltstift en ook een hete pan, druipende kaars of glas rode wijn laat geen blijvende schade achter. Vochtig afnemen en af en toe reinigen met een glasreiniger is voor regulier onderhoud voldoende. Om strepen te voorkomen adviseren wij u de glasreiniger te verdunnen met water. En wist u dat u kleine krasjes van bijvoorbeeld een bos sleutels gemakkelijk kunt verwijderen met een zeer fijne autopolish (cleaner)? Kortom, glas is zo gek nog niet!

Delen

Contactgegevens

Veldhoven Interieurs BV
Vinkenlaan 31
3722 AH Bilthoven
T: (030) 2282591
E: verkoop@veld-int.nlWij zijn aangesloten bij:

woonmodernisten

Woonmodernisten is een collectief van 6 gerenommeerde interieurspecialisten.

Openingstijden

Dinsdag:
09.30 - 18.00 uur

Woensdag:
09.30 - 18.00 uur

Donderdag:
09.30 - 18.00 uur

Vrijdag:
09.30 - 18.00 uur

Zaterdag:
09.30 - 17.00 uur

Maandag en vrijdagavond op afspraak